10 lucruri pe care ar fi bine să le știi atunci când te întâlnești cu cineva în scaun cu rotile !

Dacă ești nou în lumea oamenilor aflați în scaun cu rotile, viața ta probabil se va umple cu informații și experiențe noi.
De-a lungul anilor, am învățat multe lucruri despre a fi într-o relație cu cineva……fie ea de dragoste, prietenie, amiciție. Dar ce faci când în fața ta apar 4 roți, două mari și două mici, cărând în spate doi ochi, un cuc și un suflet? (Vai cum a fost asta :))), mă simt puțin de clasa a 4a).
Majoritatea fug, fug pentru că nu sunt încă capabili să se înțeleagă pe ei….dar să se mai apuce și de alte lecții.
Anumite lecții sunt de avertizare, altele rănesc fizic și psihic, altele te lasă într-o stare de râs de nu te poți opri.
Iată câteva lucruri pe care să le știi:
1. Oamenii o să vă arunce priviri, asta este ok. Unele sunt de milă, altele curioase, altele răutăcioase. Nu-i treaba ta…mergi înainte cu încredere.
2. Toate traumatismele coloanei vertebrale sunt diferite, la fel și oamenii aflați în scaun.
3. Lumea încă nu este accesibilă pentru un scaun cu rotile. Așa că dacă îl scoți la plimbare, aruncă o privire înainte și asigură-te că există acces (rampă și fără bordură)
4. Îl poate tăia burta …..sau nu. Când ești în pat, la restaurant sau în mașină, ține cont de alimentele ce nu-i fac bine.
5. Când este într-o dispoziție proastă, lasă-l să își revină…..nu-l sâcâi.
6. Probleme cu pielea. Din cauza lipsei de sensibilitate este bine să se miște cât mai mult.
7. Nu-l ajuta atunci când nu are nevoie….când are nevoie de ajutor, va cere. Nu găsesc nimic mai frustrant atunci când oamenii nu-i lasă să facă lucrurile pe care le pot face singuri.
8. Este ok dacă relația nu merge. O relație este o relație și niciunul nu trebuie să fie presat să continue doar pentru că partenerul este în scaun cu rotile.
9. Există o diviziune a locurilor de muncă. Locuri de muncă pentru băieți(albastre) și locuri de muncă pentru fete(roz). Dar când ești într-o relație cu o persoană în scaun cu rotile, albastru și roz se combină și fiecare loc de muncă devine violet.
10. Mare atenție la încălțăminte…..este indicat să se verifice dacă degetele stau drepte.

Lista poate continua pentru că și eu după 10 ani încă mai descopăr câte ceva nou. Dar un lucru știu clar……a avea o relație cu o persoană în scaun cu rotile este la fel ca și o relație cu cineva apt fizic. Este posibil să dureze puțin până te obișnuiești….dar trece destul de repede.

Tată mamă? Prietenul meu e în scaun cu rotile …!

Fiecare părinte are speranțe și aspirații pentru copilul lui. Din momentul în care îi văd si aud pentru prima dată, ei au o imagine în capul lor, o întreagă poveste a modului de viață pe care copilul îl va juca. De la primii pași, la costume pentru serbarea de la grădiniță, la vacanțe de familie, ce carieră va avea, la a găsi dragostea vieții lui, pana la a avea proprii lui copii. Fiecare părinte își dorește ca, copilul lui să fie inteligent, independent, de succes, să găsească dragostea și fericirea.
Dar ce se întâmplă atunci când acest inteligent, independent copil  își găsește iubirea și fericirea cu cineva într-un scaun cu rotile? Cum reușește un scaun cu rotile să se încadrează în viața părinților, si-au imaginat asta pentru copilul lor?

Un exemplu:

“Familia mea nu este de acord ca eu sa am o relaţie cu un baiat in scaun”….
Era măcinată în fiecare zi de câteva întrebări puse de ai ei….întrebări la care ea nu a avut curaj sa răspundă și nici pe el nu l-a lăsat să fac asta.

“Va fi el în măsură să aibă grijă de tine?

Cum își câștigă existența?

Ai de gând să ai grijă de el?

Poate să aibă copii?

Are o mulțime de cheltuieli medicale?”

Dragi părinți,

Un om în scaun cu rotile își poate deschide o ușă, mai greu sau mai ușor, o face.

Un om în scaun cu rotile se poate urca in mașină……..uneori mai repede decât cel ce își folosește picioarele.

Un om în scaun cu rotile poate avea un job, chiar doua.

Omul ăla în scaun poate face mai mult si face mai mult decât mulți alții apți din puct de vedere fizic.

Întrebarea este:

Vreți să luptați cu scaunul lui, sau vreți să luptați împreuna pentru a găsi o modalitate ca el să se încadrează in viata voastra si a copilului vostru?